Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag

Zaterdag 2 juni heeft de IVN-Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag het seizoen traditiegetrouw afgesloten in de kruidenweide achter het zwembad. Was voorgaande jaren goed te zien dat de weide aan het verschralen was en bloemrijker werd. Het koude voorjaar en de afgelopen droge weken maakten dit jaar een vergelijking onmogelijk. Veel verwachte planten werden gezien, maar veel ontbraken ook nog. Wel stond het vlasbekje prachtig in bloei, deze was voorgaande jaren nog niet gezien.

 

Het vlasbekje wordt ook wel vlasleeuwenbek genoemd, een op zandgrond algemeen overblijvend kruid uit de weegbreefamilie. Als ze nog niet bloeien lijken ze op vlasplanten, vandaar de naam. De plant kan 30-90 cm hoog worden, bloeit in trossen aan de stengeltoppen en kan tot 32.000 zaden produceren. Doordat de bloem d.m.v. een onderlip is afgesloten, kan bestuiving alleen worden gedaan door krachtige insecten. Vanwege de bloemlengte blijven hiervoor alleen langtongige hommels over.

Vroeger werd de plant gebruikt als laxeermiddel of urine-afdrijvend middel. Ook werd hij gebruikt bij lever- en miltkwalen. Zomersproeten en geelzucht zouden ermee verdwijnen. Vandaag de dag speelt de plant geen rol meer in de geneeskunde.

In de Middeleeuwen werd een aftreksel van de plant toegevoegd aan het water waarmee de was werd gedaan. Hierdoor werd de grauwe kleur van de was enigszins verbloemd. Ook werden kinderen gewassen met een aftreksel van de plant om hen zodoende te beschermen tegen betovering. (Bron Wikipedia).

 

Mei – Voorjaarsbloemen in de heemtuin

De open zondagen van de Heemtuin van het IVN (Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid) in het Weusthag gaan weer beginnen!

Elke zondag, met ingang van 6 mei tussen 13.00 en 16.00 uur, is de heemtuin geopend voor bezoekers én is er het nodige te beleven in het beleefbos.

In de heemtuin in het Weusthagpark, van Alphenstraat 15a in Hengelo, staan op dit moment de voorjaarsbloemen weer volop in bloei, zoals de pinksterbloemen, dotterbloemen, lieve-vrouwen-bedstro, bosanemoon en slanke sleutelbloem.

Tijdens de open zondagen in mei is er speciale aandacht voor voorjaarsbloemen. U kunt komen genieten van deze bloemenpracht, maar uiteraard is er ook het nodige te vinden aan wetenswaardigheden. Onze vrijwilligers zijn graag bereid om u het nodige te vertellen. Daarnaast hebben we opdrachtjes voor kinderen en kleurplaten. Deze middagen zijn interessant voor zowel volwassenen als kinderen.

Lijkt het u leuk om als lid van de IVN-werkgroep Heemtuin mee te helpen in de tuin? Komt u dan eens langs op een dinsdagochtend tussen 9.30 en 11.30 uur of een woensdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur. We zijn iedere zondagmiddag tot en met 27 augustus van 13.00 -16.00 uur geopend. Adres : Van Alphenstraat 15a (tussen de ijsbaan en manege De Kapberg).

Kom weer spelen in Beleefbos Weusthag

Afgelopen weken heeft IVN het Beleefbos Weusthag klaar gemaakt voor 2018. De natuurspeelplekken liggen er weer mooi bij. Jong en oud kunnen er weer rennen, springen en klimmen over de heuvels, door de kruipbuis, over de stapstammen. Je kunt ook heerlijk spelen op het strandje bij de beek, picknicken op de graslanden en hutten bouwen bij de boerensloot. Misschien zie je de torenvalken nog. Beleefbos Weusthag, het open deel van de heemtuin, ligt in Stadspark het Weusthag, achter de ijsbaan (combibaan). Altijd open, altijd mooi en elke dag weer anders. Beleef de natuur, kom er spelen.

Meer weten over de IVN-werkgroep Beleefbos? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.ivnhengelo.nl

Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag

Zaterdag 6 april is door de IVN-Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag gewerkt langs de paden bij de Kinderboerderij.

Een flink stuk is opgeschoond en ontdaan van bramen en esdoornopslag. Na de koffie is een rondwandeling gemaakt om de resultaten van eerdere werkzaamheden te bekijken. Onder andere de geplante sleutelbloemen begonnen mooi in bloei te komen en in de poel was kikkerdril afgezet.

Op verschillende plekken was ook Winterakoniet aangeplant. Een kleine donkergroene stinzenplant, welke vroeg in het voorjaar bloeit. De plant is als nectarproducent van belang voor vroege bijen. De Winterakoniet is oorspronkelijk een bosplant uit Zuid-Europese gebergten, in Nederland ingevoerd in de 16e eeuw. Op geschikte plekken zaait ze zich gemakkelijk uit, vooral op zandige kleigrond. Zij groeit in lanen en beschaduwde gazons, vaak samen met andere zeer vroege bloeiers zoals sneeuwklokjes. De komvormige bloemen geuren naar honing, en om dat te ruiken wilden de werkgroep leden wel even op de knieën.

 

 

Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag

Zaterdag 3 februari heeft de IVN-Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag gewerkt op het eilandje in het kleigat van Rientjes Met een particulier bootje werd de overtocht gemaakt, verschillende bomen zijn afgezet en het hout is verwerkt in takkenrillen. Door de hoog opgeschoten bomen komt er te weinig licht op de bodem en verdwijnt de kruid- en struiklaag. Het herstel van beide lagen komt ook ten goede aan op het eilandje nestelende vogels en aan de stabiliteit van het eilandje. Een aantal takken en boomstukken is gebruikt voor de versteviging van de oevers. Door de wind en golfslag aan één zijde dreigde de oever af te kalven. Tevens is daarmee een schuilplaats voor jonge vis gemaakt.

 

De volgende werkochtend is zaterdag 3 maart 2018. Mensen die willen helpen kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zelf laarzen en handschoenen meenemen, voor gereedschap en koffie wordt gezorgd.

Waterleven - het verhaal van Water en Planten en Dieren

De cursusgroep KIN van de groene verenigingen, KNNV, IVN en NIVON Hengelo organiseert een cursus over het water en het waterleven in sloot en plas. 

De cursus bestaat uit drie theorieavonden: op de maandagavonden 9, 16 en 23 april, met een excursie op zaterdagmorgen 21 april.

De eerste avond wordt ingevuld door het Waterschap over de inrichting, beheer, controle en de maatregelingen die nodig zijn om de waterkwaliteit te verbeteren.

Op de tweede avond worden de waterdieren behandeld. Hierbij komen de insecten, kevers, larven, vissen en amfibieën aan de orde. Mogelijk wordt er ook aandacht geschonken aan de invasieve exoten zoals de Amerikaanse rivierkreeft

De laatste avond worden de waterplanten behandeld. Hierbij komen de onderwaterlevende, de zwevende, de drijvende en vaste waterplanten aan de beurt. Zoals bij de waterdieren worden ook de invasieve exoten behandeld en wat de gevolgen zijn voor de bestaande vegetatie

Op alle theorieavonden wordt zoveel mogelijk een relatie gelegd met de kwaliteit van het water en hoe die zichtbaar is

Theorieavonden zijn in het Nivoncentrum te Hengelo aan de Lodewijkstraat 1 (hoek Berfloplein) van 19.30 tot 21.30 uur.

De excursie is van 10 tot 12 uur op een geschikte locatie om in het echt te zien wat er in het water leeft en groeit

De kosten zijn 15 euro voor leden en 20 euro voor niet-leden. Deze moeten voor aanvang van de cursus over gemaakt worden op bankrekening: NL93ASNB0707236479 t.n.v. BW van Limburg Stirum o.v.v. Natuurcursus te Hengelo.

Opgave en informatie bij Marjo Mulder, tel. (074) 2773273 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Cursusgroep KIN van de KNNV, IVN en Nivon Hengelo

Judasoor in alle pracht te bewonderen.

Zaterdag 6 januari heeft de IVN-Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag een stuk bos aan de Landmansweg gedund. Het hout werd verwerkt in een houtril en een dikke stam mocht blijven liggen als toekomstige groeiplaats voor zwammen. 

Op de foto een prachtige opname van een zwam: Judasoor. De naam wordt verklaard uit de overlevering dat de Bijbelse figuur Judas Iskariot zich aan een vlier had opgehangen, na Jezus verraden te hebben. De vlier is de favoriete gastheer van het judasoor. Ook lijkt het zwammetje op een oor. In het verhaal over de arrestatie van Jezus wordt verteld dat Petrus een Romeinse soldaat het oor afhakt om de arrestatie te voorkomen. 

Onder gunstige (vochtige) omstandigheden is het 2-6 cm grote judasoor een satijnige donkerroze zwam, die zacht aanvoelt. Bij droogte krimpt hij in, wordt harder en donkerder van kleur. Judasoor komt gedurende het hele jaar voor, zowel op het hout van levende als dode bomen, met een voorkeur voor de vlier. De zwam gedijt het beste op schaduwrijke plekken. Judasoor is eetbaar en wordt veel gebruikt in de Chinese en Japanse keuken. De zwam kan ook worden gedroogd en dan worden gegeten. (Bron: Wikipedia).

De volgende werkochtend is zaterdag 3 februari. Mensen die willen helpen kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zelf laarzen en handschoenen meenemen, voor gereedschap en koffie/thee wordt gezorgd.

 

 

Open zondagen in augustus: Thema zaden, vruchten en bomen

In augustus is het voor ons nog volop zomer, maar in de natuur begint de herfst zich al aan te kondigen. De lijsterbessen beginnen oranje te kleuren, de bramen worden rijp. Ook in de heemtuin zien we dat steeds meer planten uitgebloeid raken. In plaats daarvan verschijnen er steeds meer vruchten en daarin de zaden. Te zien is dan op welke verschillende manieren planten erin slagen te zorgen dat die zaden verspreid worden naar andere plaatsen. Ze hebben drijvertjes, zoals bij de gele lis, hebben lekkere bessen om op te eten, zoals de vlier en de lijsterbes, of hebben haakjes waarmee ze zich aan de vacht van dieren of de kleren van mensen hechten. 

Daarnaast besteden we deze maand extra aandacht aan de verschillende soorten bomen die in de heemtuin te vinden zijn.

Cursus Vlinders in de Nacht - Nachtvlinders

De drie groene verenigingen KNNV, IVN en Nivon Hengelo organiseren een workshop over Nachtvlinders op maandagavond, 21 augustus.

Nachtvlinders worden vaak gezien als grijze motten die alleen 's nachts vliegen en waarvan de rupsen jassen en gewassen aanvreten. Dat is jammer, want er valt heel veel te ontdekken aan deze kleurrijke groep van vlinders.

Binnen de vlinders maken we onderscheid tussen dagvlinders, nachtvlinders en microvlinders. In Nederland vinden we ongeveer 60 soorten dagvlinders. Daarentegen zijn er 900 soorten nachtvlinders en 1500 soorten microvlinders in Nederland. De meeste mensen hebben er geen idee van wat er 's nachts allemaal in hun tuin rondfladdert.

 

  • Wist u dat je nachtvlinders kunt lokken met licht en zoetigheid?
  • Wist u dat nachtvlinders belangrijk zijn voor de bestuiving van planten?
  • Wist u dat sluipwespen de aantallen rupsen in toom houden?
  • Wist u dat zo'n 150 soorten nachtvlinders ook overdag actief zijn?
  • Wist u dat sommige nachtvlinders enorme afstanden afleggen?

De lezing gaat in op het verschil tussen dag- en nachtvlinders, de dagactieve nachtvlinders, de diverse families, de ecologie, het lokken en het op naam brengen van nachtvlinders. Later op de avond lokken we nachtvlinders met laken en lamp en brengen we de soorten op naam.

Wim Bakker verzorgt de workshop. Wim houdt zich al 15 jaar bezig met insecten. Hij werkt mee aan inventarisaties van sprinkhanen, libellen en dagvlinders. Wim is medeauteur van het boek De Nederlandse Sprinkhanen en Krekels, dat verscheen in 2015. Sinds een paar jaar vangt hij ook nachtvlinders in zijn stadstuin en de teller staat daar inmiddels op zo'n 290 soorten.

De workshop Nachtvlinders is op maandagavond 21 augustus om 20 uur.

Dan is het nieuwe maan en ideaal donker. Theorie en praktijk op één avond in het Nivoncentrum en tuin te Hengelo aan de Lodewijkstraat 1 (hoek Berfloplein).

De inleiding is van 20.00 tot 21.00 uur. Om 20.50 gaat de zon onder, is het om 21.20 uur donker en kunnen we tot 23.00 uur vlinders kijken, of korter als het die avond niks blijkt te zijn, of langer als het leuk is.

De kosten zijn € 7,00. Deze moeten voor aanvang van de cursus over gemaakt worden op bankrekening: NL93ASNB0707236479 t.n.v. BW van Limburg Stirum ovv Natuurcursus te Hengelo.

Opgave en informatie bij Marjo Mulder, tel. (074) 2773273 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.