Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag

Zaterdag 3 februari heeft de IVN-Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag gewerkt op het eilandje in het kleigat van Rientjes Met een particulier bootje werd de overtocht gemaakt, verschillende bomen zijn afgezet en het hout is verwerkt in takkenrillen. Door de hoog opgeschoten bomen komt er te weinig licht op de bodem en verdwijnt de kruid- en struiklaag. Het herstel van beide lagen komt ook ten goede aan op het eilandje nestelende vogels en aan de stabiliteit van het eilandje. Een aantal takken en boomstukken is gebruikt voor de versteviging van de oevers. Door de wind en golfslag aan één zijde dreigde de oever af te kalven. Tevens is daarmee een schuilplaats voor jonge vis gemaakt.

 

De volgende werkochtend is zaterdag 3 maart 2018. Mensen die willen helpen kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zelf laarzen en handschoenen meenemen, voor gereedschap en koffie wordt gezorgd.

Waterleven - het verhaal van Water en Planten en Dieren

De cursusgroep KIN van de groene verenigingen, KNNV, IVN en NIVON Hengelo organiseert een cursus over het water en het waterleven in sloot en plas. 

De cursus bestaat uit drie theorieavonden: op de maandagavonden 9, 16 en 23 april, met een excursie op zaterdagmorgen 21 april.

De eerste avond wordt ingevuld door het Waterschap over de inrichting, beheer, controle en de maatregelingen die nodig zijn om de waterkwaliteit te verbeteren.

Op de tweede avond worden de waterdieren behandeld. Hierbij komen de insecten, kevers, larven, vissen en amfibieën aan de orde. Mogelijk wordt er ook aandacht geschonken aan de invasieve exoten zoals de Amerikaanse rivierkreeft

De laatste avond worden de waterplanten behandeld. Hierbij komen de onderwaterlevende, de zwevende, de drijvende en vaste waterplanten aan de beurt. Zoals bij de waterdieren worden ook de invasieve exoten behandeld en wat de gevolgen zijn voor de bestaande vegetatie

Op alle theorieavonden wordt zoveel mogelijk een relatie gelegd met de kwaliteit van het water en hoe die zichtbaar is

Theorieavonden zijn in het Nivoncentrum te Hengelo aan de Lodewijkstraat 1 (hoek Berfloplein) van 19.30 tot 21.30 uur.

De excursie is van 10 tot 12 uur op een geschikte locatie om in het echt te zien wat er in het water leeft en groeit

De kosten zijn 15 euro voor leden en 20 euro voor niet-leden. Deze moeten voor aanvang van de cursus over gemaakt worden op bankrekening: NL93ASNB0707236479 t.n.v. BW van Limburg Stirum o.v.v. Natuurcursus te Hengelo.

Opgave en informatie bij Marjo Mulder, tel. (074) 2773273 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Cursusgroep KIN van de KNNV, IVN en Nivon Hengelo

Judasoor in alle pracht te bewonderen.

Zaterdag 6 januari heeft de IVN-Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag een stuk bos aan de Landmansweg gedund. Het hout werd verwerkt in een houtril en een dikke stam mocht blijven liggen als toekomstige groeiplaats voor zwammen. 

Op de foto een prachtige opname van een zwam: Judasoor. De naam wordt verklaard uit de overlevering dat de Bijbelse figuur Judas Iskariot zich aan een vlier had opgehangen, na Jezus verraden te hebben. De vlier is de favoriete gastheer van het judasoor. Ook lijkt het zwammetje op een oor. In het verhaal over de arrestatie van Jezus wordt verteld dat Petrus een Romeinse soldaat het oor afhakt om de arrestatie te voorkomen. 

Onder gunstige (vochtige) omstandigheden is het 2-6 cm grote judasoor een satijnige donkerroze zwam, die zacht aanvoelt. Bij droogte krimpt hij in, wordt harder en donkerder van kleur. Judasoor komt gedurende het hele jaar voor, zowel op het hout van levende als dode bomen, met een voorkeur voor de vlier. De zwam gedijt het beste op schaduwrijke plekken. Judasoor is eetbaar en wordt veel gebruikt in de Chinese en Japanse keuken. De zwam kan ook worden gedroogd en dan worden gegeten. (Bron: Wikipedia).

De volgende werkochtend is zaterdag 3 februari. Mensen die willen helpen kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zelf laarzen en handschoenen meenemen, voor gereedschap en koffie/thee wordt gezorgd.

 

 

Open zondagen in augustus: Thema zaden, vruchten en bomen

In augustus is het voor ons nog volop zomer, maar in de natuur begint de herfst zich al aan te kondigen. De lijsterbessen beginnen oranje te kleuren, de bramen worden rijp. Ook in de heemtuin zien we dat steeds meer planten uitgebloeid raken. In plaats daarvan verschijnen er steeds meer vruchten en daarin de zaden. Te zien is dan op welke verschillende manieren planten erin slagen te zorgen dat die zaden verspreid worden naar andere plaatsen. Ze hebben drijvertjes, zoals bij de gele lis, hebben lekkere bessen om op te eten, zoals de vlier en de lijsterbes, of hebben haakjes waarmee ze zich aan de vacht van dieren of de kleren van mensen hechten. 

Daarnaast besteden we deze maand extra aandacht aan de verschillende soorten bomen die in de heemtuin te vinden zijn.

Cursus Vlinders in de Nacht - Nachtvlinders

De drie groene verenigingen KNNV, IVN en Nivon Hengelo organiseren een workshop over Nachtvlinders op maandagavond, 21 augustus.

Nachtvlinders worden vaak gezien als grijze motten die alleen 's nachts vliegen en waarvan de rupsen jassen en gewassen aanvreten. Dat is jammer, want er valt heel veel te ontdekken aan deze kleurrijke groep van vlinders.

Binnen de vlinders maken we onderscheid tussen dagvlinders, nachtvlinders en microvlinders. In Nederland vinden we ongeveer 60 soorten dagvlinders. Daarentegen zijn er 900 soorten nachtvlinders en 1500 soorten microvlinders in Nederland. De meeste mensen hebben er geen idee van wat er 's nachts allemaal in hun tuin rondfladdert.

 

  • Wist u dat je nachtvlinders kunt lokken met licht en zoetigheid?
  • Wist u dat nachtvlinders belangrijk zijn voor de bestuiving van planten?
  • Wist u dat sluipwespen de aantallen rupsen in toom houden?
  • Wist u dat zo'n 150 soorten nachtvlinders ook overdag actief zijn?
  • Wist u dat sommige nachtvlinders enorme afstanden afleggen?

De lezing gaat in op het verschil tussen dag- en nachtvlinders, de dagactieve nachtvlinders, de diverse families, de ecologie, het lokken en het op naam brengen van nachtvlinders. Later op de avond lokken we nachtvlinders met laken en lamp en brengen we de soorten op naam.

Wim Bakker verzorgt de workshop. Wim houdt zich al 15 jaar bezig met insecten. Hij werkt mee aan inventarisaties van sprinkhanen, libellen en dagvlinders. Wim is medeauteur van het boek De Nederlandse Sprinkhanen en Krekels, dat verscheen in 2015. Sinds een paar jaar vangt hij ook nachtvlinders in zijn stadstuin en de teller staat daar inmiddels op zo'n 290 soorten.

De workshop Nachtvlinders is op maandagavond 21 augustus om 20 uur.

Dan is het nieuwe maan en ideaal donker. Theorie en praktijk op één avond in het Nivoncentrum en tuin te Hengelo aan de Lodewijkstraat 1 (hoek Berfloplein).

De inleiding is van 20.00 tot 21.00 uur. Om 20.50 gaat de zon onder, is het om 21.20 uur donker en kunnen we tot 23.00 uur vlinders kijken, of korter als het die avond niks blijkt te zijn, of langer als het leuk is.

De kosten zijn € 7,00. Deze moeten voor aanvang van de cursus over gemaakt worden op bankrekening: NL93ASNB0707236479 t.n.v. BW van Limburg Stirum ovv Natuurcursus te Hengelo.

Opgave en informatie bij Marjo Mulder, tel. (074) 2773273 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Open zondagen in juni: Thema Beestjes

Tot eind augustus kan je elke zondag van 13 tot 16 uur een bezoek brengen aan de Heemtuin. Hier zie je planten en landschapselementen die karakteristiek zijn of waren voor Twente en die behouden moeten blijven. Elke maand staat er een ander thema centraal. In de maand juni is het thema: Beestjes!

Beleefbos Weusthag

Nieuw in het beleefbos

In de afgelopen winter en het vroege voorjaar is het speelstrandje verbeterd en zijn twee nieuwe speelplekken gebouwd: een kruistammentrap en een mooie stammenzitplaats.

De voorjaarsplanten als sneeuwklokje, fluitekruid, speenkruid, bosanemoon en boshyacinth zijn bijna uitgebloeid. Daslook sierde voor het eerst de padranden. Eenmaal het blad aan de boom zijn ze weer ‘vertrokken’, want dan is er niet meer voldoende zonlicht op de bodem.

In het beleefbos is altijd wat te doen, want elke dag is toch weer anders.

Ridder in de orde van Oranje-Nassau

Woensdag 26 april heeft Jan Zwienenberg een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen uit handen van burgemeester Schelberg. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Zijn vele verdiensten op een veelzijdig groengebied met zijn specialiteiten voor bomen en mossen vormden de aanleiding voor deze onderscheiding. IVN Hengelo feliciteert Jan hiermee van harte en heeft als dank zijn nieuwe bijenhotel in het Beleefbos Weusthag de naam ‘Bijenhotel de Zwienenberg’ gegeven. Binnenkort zal daar een paneel bij worden geplaatst.

Rewert Wolthoff

Voorzitter IVN Hengelo

 

Voorjaarsbloemen in de heemtuin

De open zondagen van de heemtuin van het IVN in het Weusthag gaan weer beginnen!

Elke zondag, met ingang van 7 mei tussen 13.00 en 16.00 uur, is de heemtuin geopend voor bezoekers én is er het nodige te beleven in het beleefbos.

In de heemtuin in het Weusthagpark staan op dit moment de voorjaarsbloemen weer volop in bloei, zoals de pinksterbloemen, dotterbloemen, lieve-vrouwen-bedsttro, bosanemoon.

Tijdens de open zondagen in mei is er speciale aandacht voor  voorjaarsbloemen. U kunt komen genieten van deze bloemenpracht, maar uiteraard is er ook het nodige te vinden aan wetenswaardigheden. Onze medewerkers zijn graag bereid om u het nodige te vertellen. Daarnaast hebben we opdrachtjes voor kinderen en kleurplaten. Deze middagen zijn dus interessant voor zowel volwassenen als kinderen.

 

Lijkt het u leuk om als lid van de IVN-werkgroep Heemtuin mee te helpen in de tuin? Komt u dan eens langs op een dinsdagochtend tussen 9.30 en 11.30 uur of een woensdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur. We zijn iedere zondagmiddag t/m 27augustus van 13.00-16.00 uur geopend. Adres : Van Alphenstraat 15a (tussen de ijsbaan en De Kapberg).

Het IVN=  instituut voor natuureducatie en duurzaamheid

Heemtuin zoekt vrijwilligers

Hebt u nog een paar uurtjes over.....en is groen, buiten zijn uw favoriet dan is werken in de Heemtuin wellicht iets voor U !

De Heemtuin is naarstig op zoek naar mensen die graag betrokken zijn om een paar uurtjes per week de handen uit de mouwen te steken en graag in de natuur willen werken.

U hoeft niet perse kennis te hebben van Heemplanten daarvoor is er begeleiding en zijn er cursus /bijeenkomsten gepland.

De tuin, nog jong op deze lokatie bestaat uit 12 thema gebieden  waarvan elk gebied een beheerder heeft.

 

Wie weet is er een gebied waarin u geïnteresseerd bent?

Ook zijn er andere werkzaamheden aan de orde zoals bij iedere tuin , ook daar zijn mensen voor nodig.

De Heemtuin is onderdeel van het IVN.

 

Ontvangst met koffie waarna er een rondleiding met uitleg over de Heemtuin en zijn doelstellingen.

 

Datum, zaterdag 15 april.

Tijd, 10.00-12.00 uur

Adres, van Alphenstraat 15 A

Naast de ijsbaan, (Weusthagpark )