• Home
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag

Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag

Zaterdag 2 juni heeft de IVN-Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag het seizoen traditiegetrouw afgesloten in de kruidenweide achter het zwembad. Was voorgaande jaren goed te zien dat de weide aan het verschralen was en bloemrijker werd. Het koude voorjaar en de afgelopen droge weken maakten dit jaar een vergelijking onmogelijk. Veel verwachte planten werden gezien, maar veel ontbraken ook nog. Wel stond het vlasbekje prachtig in bloei, deze was voorgaande jaren nog niet gezien.

Het vlasbekje wordt ook wel vlasleeuwenbek genoemd, een op zandgrond algemeen overblijvend kruid uit de weegbreefamilie. Als ze nog niet bloeien lijken ze op vlasplanten, vandaar de naam. De plant kan 30-90 cm hoog worden, bloeit in trossen aan de stengeltoppen en kan tot 32.000 zaden produceren. Doordat de bloem d.m.v. een onderlip is afgesloten, kan bestuiving alleen worden gedaan door krachtige insecten. Vanwege de bloemlengte blijven hiervoor alleen langtongige hommels over.

Vroeger werd de plant gebruikt als laxeermiddel of urine-afdrijvend middel. Ook werd hij gebruikt bij lever- en miltkwalen. Zomersproeten en geelzucht zouden ermee verdwijnen. Vandaag de dag speelt de plant geen rol meer in de geneeskunde.

In de Middeleeuwen werd een aftreksel van de plant toegevoegd aan het water waarmee de was werd gedaan. Hierdoor werd de grauwe kleur van de was enigszins verbloemd. Ook werden kinderen gewassen met een aftreksel van de plant om hen zodoende te beschermen tegen betovering. (Bron Wikipedia)