• Home
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag

Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag

Zaterdag 6 oktoberheeft de IVN-Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag de beide kikkerpoelen in het Weusthag opgeschoond. Ongeveer de helft van de begroeiing is verwijderd en de randen zijn bijgewerkt. Met name aan de poel in de hoek Broekmedenpad/A1 is flink geklust. Veel lisdoddes zijn verwijderd.

De Grote lisdodde, met zijn herkenbare ‘bruine sigaar’, kan tot ruim 2 meter hoog worden. De plant is zeer algemeen en groeit op voedselrijke oever van onder andere vennen en plassen. De plant komt niet voor aan grote open wateren. Onder gunstige omstandigheden kan de plant zich d.m.v. de wortelstokken snel verspreiden en speelt vaak een belangrijke rol bij het verlanden van ondiep water. Bij de bloei, in juni en juli, groeit de mannelijke aar meestal direct boven de vrouwelijke lichtbruine aar, waaraan de bloemen zitten. Bij rijpheid zijn de vrouwelijke aren zwartachtig bruin; de sigaren.

De pluis uit de sigaren is heel handig bij het aanmaken van vuur. Ook zijn delen van de plant eetbaar. De plant neemt weliswaar vervuiling op uit het water, toch zijn delen eetbaar mits ze niet bitter, zuur of pittig smaken. De eetbare delen zijn: de witte binnenkant van de jonge scheuten, van het stuifmeel kunnen koeken worden gebakken, de jonge knoppen in het voorjaar, de wortels kunnen worden gekookt, gebakken of gedroogd tot meel worden vermalen en de zaden van de vrucht kunnen worden gedroogd of geroosterd. Een aantal werkgroepleden hebben de wortels geprobeerd, ze smaakten goed maar toch minder dan de koeken bij de koffie. (Bron Wikipedia).