• Home
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Cursus Vlinders in de Nacht - Nachtvlinders

Cursus Vlinders in de Nacht - Nachtvlinders

De drie groene verenigingen KNNV, IVN en Nivon Hengelo organiseren een workshop over Nachtvlinders op maandagavond, 21 augustus.

Nachtvlinders worden vaak gezien als grijze motten die alleen 's nachts vliegen en waarvan de rupsen jassen en gewassen aanvreten. Dat is jammer, want er valt heel veel te ontdekken aan deze kleurrijke groep van vlinders.

Binnen de vlinders maken we onderscheid tussen dagvlinders, nachtvlinders en microvlinders. In Nederland vinden we ongeveer 60 soorten dagvlinders. Daarentegen zijn er 900 soorten nachtvlinders en 1500 soorten microvlinders in Nederland. De meeste mensen hebben er geen idee van wat er 's nachts allemaal in hun tuin rondfladdert.

 

  • Wist u dat je nachtvlinders kunt lokken met licht en zoetigheid?
  • Wist u dat nachtvlinders belangrijk zijn voor de bestuiving van planten?
  • Wist u dat sluipwespen de aantallen rupsen in toom houden?
  • Wist u dat zo'n 150 soorten nachtvlinders ook overdag actief zijn?
  • Wist u dat sommige nachtvlinders enorme afstanden afleggen?

De lezing gaat in op het verschil tussen dag- en nachtvlinders, de dagactieve nachtvlinders, de diverse families, de ecologie, het lokken en het op naam brengen van nachtvlinders. Later op de avond lokken we nachtvlinders met laken en lamp en brengen we de soorten op naam.

Wim Bakker verzorgt de workshop. Wim houdt zich al 15 jaar bezig met insecten. Hij werkt mee aan inventarisaties van sprinkhanen, libellen en dagvlinders. Wim is medeauteur van het boek De Nederlandse Sprinkhanen en Krekels, dat verscheen in 2015. Sinds een paar jaar vangt hij ook nachtvlinders in zijn stadstuin en de teller staat daar inmiddels op zo'n 290 soorten.

De workshop Nachtvlinders is op maandagavond 21 augustus om 20 uur.

Dan is het nieuwe maan en ideaal donker. Theorie en praktijk op één avond in het Nivoncentrum en tuin te Hengelo aan de Lodewijkstraat 1 (hoek Berfloplein).

De inleiding is van 20.00 tot 21.00 uur. Om 20.50 gaat de zon onder, is het om 21.20 uur donker en kunnen we tot 23.00 uur vlinders kijken, of korter als het die avond niks blijkt te zijn, of langer als het leuk is.

De kosten zijn € 7,00. Deze moeten voor aanvang van de cursus over gemaakt worden op bankrekening: NL93ASNB0707236479 t.n.v. BW van Limburg Stirum ovv Natuurcursus te Hengelo.

Opgave en informatie bij Marjo Mulder, tel. (074) 2773273 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.