• Home
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Judasoor in alle pracht te bewonderen.

Judasoor in alle pracht te bewonderen.

Zaterdag 6 januari heeft de IVN-Werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag een stuk bos aan de Landmansweg gedund. Het hout werd verwerkt in een houtril en een dikke stam mocht blijven liggen als toekomstige groeiplaats voor zwammen. 

Op de foto een prachtige opname van een zwam: Judasoor. De naam wordt verklaard uit de overlevering dat de Bijbelse figuur Judas Iskariot zich aan een vlier had opgehangen, na Jezus verraden te hebben. De vlier is de favoriete gastheer van het judasoor. Ook lijkt het zwammetje op een oor. In het verhaal over de arrestatie van Jezus wordt verteld dat Petrus een Romeinse soldaat het oor afhakt om de arrestatie te voorkomen. 

Onder gunstige (vochtige) omstandigheden is het 2-6 cm grote judasoor een satijnige donkerroze zwam, die zacht aanvoelt. Bij droogte krimpt hij in, wordt harder en donkerder van kleur. Judasoor komt gedurende het hele jaar voor, zowel op het hout van levende als dode bomen, met een voorkeur voor de vlier. De zwam gedijt het beste op schaduwrijke plekken. Judasoor is eetbaar en wordt veel gebruikt in de Chinese en Japanse keuken. De zwam kan ook worden gedroogd en dan worden gegeten. (Bron: Wikipedia).

De volgende werkochtend is zaterdag 3 februari. Mensen die willen helpen kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zelf laarzen en handschoenen meenemen, voor gereedschap en koffie/thee wordt gezorgd.